dijous, 13 de desembre del 2018

Activitats no virtuals de la Lectoescriptura

A continuació mostrarem una sèrie de recursos que encara que alguns d'ells estan en castellà, els tomarem com a exemples per en un futur treballar en l'aula amb els xiquets i xiquetes.
Les pàgines virtuals que tenen jocs en castellà els farem els docents de manera manual i fent nosaltres de model (parlarem en valencià i pronunciarem correctament). Traduirem el joc a valencià perquè puguen fer lectoescriptura en la nostra llengua i aprenguen fonemes i sons propis d’ella.

1- Per a la següent activitat discriminarem les lletres i a més identificarem quines són. Cada alumne i alumna tindrà una fulla amb el seu nom en majúscules i haurà de reconéixer que lletres conté el seu nom per començar a discriminar-ho. A més, col·locarà sota una fitxa amb la lletra corresponent. Més endavant podem augmentar la dificultat d'aquesta activitat i passar a realitzar-la igual però en comptes de posar la fitxa corresponent sota cada lletra, hauran de traçar-ho amb el llapis, primer gruix (majúscules) i més avançada l'escriptura amb un fi (minúscules), per poder iniciar d'aquesta manera la psicomotricitat fina. Es pot realitzar un quadern per posar-ho en el racó de lectoescriptura i que puguen practicar no solament el seu nom, sinó també el de tots els companys de l'aula, ampliant d'aquesta manera l'aprenentatge.


2- Un altre joc molt divertit amb el qual aprendran la lectoescriptura és identificar paraules ja escrites en majúscula amb la seua imatge corresponent. D'aquesta manera podran aprendre a relacionar la imatge amb la seua paraula corresponent identificant i discriminant els sons dels fonemes.


JOCS CLÀSSICS

1- Fer les lletres amb el cos. Un joc molt entretingut per als nens, que despertarà la seva atenció i els motivarà consisteix a usar el nostre cos per a fer lletres. Si per a cada paraula li demanem al nen que faça una lletra amb el seu cos aconseguim que no solament memoritze les lletres, sinó que les processe.

2- Jugar al clàssic veig veig. És un joc bastant divertit pels més petits i els ajuda a començar un acostament amb les lletres i les paraules. En aquest joc una persona pensa una paraula (ha de ser una paraula que anomene algun objecte a la vista de tots els participants), la persona diu veig veig, una paraula que comença per la lletreta…. i indica la primera lletra. Els altres jugadors han d'endevinar la paraula.

3- Sopes de lletres. Les sopes de lletres són un altre joc divertit que ajuda als nens a aprendre a llegir.

4- Nomenem totes les paraules que se'ns ocorrin que comencin per una lletra. Un altre joc entretingut consisteix a nomenar totes les paraules que se'ns ocorren que comencen per una lletra determinada. Amb aquesta activitat desenvolupem la fluïdesa fonològica dels nens.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada